Haastattelu: Markus Palttala 0 80

EDGE Motorsportin haastattelussa on Markus Palttala, Blancpain GT Series -sarjan kuljettaja.
Mies on todellinen uranuurtaja kestävyysautoilun saralla ja me kysyimmekin Markukselta muutaman tiukan kysymyksen.

Miltä tilanne kestävyysautoilun suhteen näyttää maailmanlaajuisesti tällä hetkellä ? 

– Tilanne näyttää hyvältä, sillä iso osa sarjoista ja pitkistä kisoista on kasvattanut suosiotaan sekä osallistujamääriä vuosi vuodelta.
Le Mans on edelleen merkittävin yksittäinen kestävyyskilpailu eikä sen suosio ole ollenkaan hiipunut.
Päinvastoin, WEC:in perustamisen jälkeen ja LMP1 -luokan kehityksen myötä yhä suurempi yleisö on löytänyt nämä pitkät kisat ja moni pitää WEC:iä kiinnostavampana kuin Formula 1:stä.

Viime aikoina on alkanut rantautumaan enemmän suomalaisia kuljettajia GT sarjoihin, mikä on osasyynä tälle ja näetkö että tilanne voisi olla paranemaan päin ?

Vilanderin Tonin kanssa olemme pyörineet GT-sarjoissa yli vuosikymmenen ajan ja olimme pitkään ainoat suomalaiset, jotka siellä tosissaan kilpailivat.
Viime vuosina sinne on ilmestynyt nuoria suomalaisia ja se on hieno asia.
Pääsyynä on varmasti se, että GT -sarjojen suosion kasvaessa junnuille on valjennut, että F1 ei ole ainoa vaihtoehto, vaan rata-autoilussa löytyy monta realistisempaa reittiä päästä ammattilaiseksi.

Mitkä GT/Endurance/Touring Car sarjat ovat mielestäsi potenttiaalisimpia vaihtoehtoja Kymi Ringille ?

-WTCC ja TCR ovat varmasti mahdollisia ja miksi ei vaikkapa Blancpain GT -sarja.

Olet ollut auttamassa nuoria kuljettajia heidän urallaan, minkälaista on ollut työskennellä sen asian parissa ja aiotko laajentua tuolla alueella tulevaisuudessa ?

-Olen vuosien varrella auttanut useitakin nuoria lupauksia, mutta pääosin vain neuvoa antaen ja joitain ovia avaten. Viimeksi kiersin Lindholmin Emilin mukana hänen ensimmäisellä kansainvälisellä ratakaudellaan ja sitä ennen järjestin Krohnin Jessen BMW:n junnuohjelmaan, josta hän on sittemmin noussut tehdaskuljettajaksi. Mielelläni auttaisin kaikkia halukkaita, mutta aika on oman uran jatkuessa tietenkin rajallista. Välillä joku soittaa ja kysyy voisinko hankkia heidän pojalleen sponsoreita ja ajopaikkoja, mutta rahoituksen järjestäminen ei ole minun hommaani. En ole asiaa tarkemmin suunnitellut, mutta saatan hyvinkin lähteä mukaan jonkun nuoren lahjakkuuden uran rakentamiseen, jos sopiva tilaisuus tulee eteen.

Miten näet endurance kisoihin valmistautumisen/harjoittelemisen eroavan lyhyempiin Sprint kisoihin valmistautumisesta ?

-Pääosin samat asiat ovat tärkeitä kilpailun pituudesta riippumatta, mutta varsinkin 24-tunnin kilpailuun valmistautuessa täytyy kiinnittää erityistä huomiota ruokavalioon ja nesteytykseen ja valmistautumisaika on pidempi. Itse aloitan omien rutiinien noudattamisen jo viikkoa ennen kisaa.

Mainos:

 

Millä keinoilla eri sarjojen tunnettavuutta voitaisiin Suomessa saada nostettua ? 

-Kotimaisen median olematon kiinnostus johtaa siihen, että aktiivisimpia seuraajia lukuun ottamatta urheiluautosarjoista ei tiedetä juuri mitään. Muistan hyvin muutaman vuoden takaa Maikkarin otsikon, jossa kerrottiin ex-F1 -kuljettajan sijoittuneen toiseksi Le Mansissa. Varsinaiset voittajat mainittiin sivulauseessa lyhyen jutun lopussa ja suomalaisia ei viitsitty mainita ollenkaan. Tällainen ala-arvoinen uutisointi ei varmasti lisää lajin kiinnostavuutta. Itse olen jo tottunut siihen, että GT-kisoista ei usein kirjoiteta mitään. Esimerkiksi parin viikon takainen kakkossijani yhdessä maailman suurimmista autokilpailuista Nürburgringillä ei ylittänyt uutiskynnystä kuin yhdessä alan nettijulkaisussa.

Miten kuljettajana valmistaudut kisapäivään, onko sinulla jotakin maneereja, joita noudatat aina kisapäivänä ?

-Valmistautuminen vaihtelee melkoisesti eri kisoissa riippuen kelistä ja aikataulusta, mutta teen aamulla mielelläni kevyen treenin ja muuten keskityn vain oikeaan ravintoon ja yritän rentoutua. Tiimin kanssa on tietenkin kaikenlaista palaveria, opiskelemme dataa ja videoita ja harjoittelemme varikkostoppeja. Tärkeintä on levätä hyvin, jotta on iskussa, kun vihreä valo syttyy.

Näetkö eSportista olevan jonkunlaista hyötyä kilpakuljettajalle ?

-Ehdottomasti. Minullakin on kotona simulaattori, jolla ajan usein muutaman kierroksen ennen kisaviikonloppua. Käytin sitä enemmänkin pari vuotta sitten, kun ajoin ensimmäistä täyttä kautta Amerikassa, jossa suurin osa radoista oli minulle outoja. Suurimman edun simulaattoreista saakin uusien ratojen harjoittelussa, sillä ne ovat todella realistisia. Ajotuntuma on kuitenkin vielä sen verran kaukana todellisuudesta, että sen enempää en siihen aikaa käytä.

Minkälaisena näet Blancpain GT:n tulevaisuuden heidän sarjojen kohdalla, kaiken sen jälkeen kun oli saavutettu MM arvo FIA GT1:lle ja se sittemmin menetettiin ?

-Blancpain GT:n tulevaisuus näyttää valoisalta. Sarjan taso kovenee vuosi vuodelta, autoja on paljon ja autotehtaat ovat yhä enemmän mukana. Blancpain GT on paljon terveellisemmällä pohjalla kuin väkisin kasaan laitettu muutaman tiimin MM-sarja vuosikymmenen alussa, mutta sillä ei tietenkään nimenä ole samanlaista imua kuin MM-tittelillä. Ammattipiireissä tällä ei kuitenkaan ole mitään merkitystä. Sarjan suurimpana ongelmana näen vuosi vuodelta kasvavat kulut, sillä kärkitallien budjetit liikkuvat jo muutamissa miljoonissa, mikä on ehdottomasti liikaa rajalliseen media-arvoon verrattuna.

Oletko tyytyväinen nykypäivän GT autoihin ja milä tavalla niitä tulisi muuttaa tulevaisuutta varten ?

– GT3 -konsepti on osoittautunut huikeaksi menestystarinaksi ja olen onnekas, kun saan ajaa ammatikseni hienoilla ja nopeilla autoilla. En kuitenkaan pidä kuljettajan apuvälineiden lisääntymistä hyvänä asiana. Mieluummin ajaisin ilman ABS -jarruja, sutimisenestoa ja läppävaihteita, mutta kehitys kehittyy ja niiden kanssa ajaminen on harrastelijoille helpompaa.

Ota Markus Palttala seurantaan myös Twitterissä, Facebookissa ja Instagramissa.

EdellinenSeuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Inspirational Quotes That Will Change the Way You Think 0 297

Proin eu purus eget purus venenatis placerat volutpat vitae nulla. Duis vel tempus orci. Proin commodo aliquet diam, at tempor justo. Suspendisse sit amet aliquam nisi. Vestibulum a elit ipsum. Morbi interdum metus eget diam suscipit, nec commodo sapien scelerisque. Integer urna leo, auctor ac enim at, ornare mattis nunc. Morbi finibus risus ut libero tincidunt faucibus.

The best and most beautiful things in the world cannot be seen or even touched – they must be felt with the heart.

Donec pretium dapibus justo at fermentum. In nisi lorem, iaculis quis leo imperdiet, convallis mattis nunc. Nulla lobortis dui in ligula tempor volutpat. Praesent varius consectetur arcu ut aliquet. In pretium elit et tortor ultrices congue.

I can’t change the direction of the wind, but I can adjust my sails to always reach my destination.

Nulla ac hendrerit nulla. Vivamus facilisis, orci a rutrum faucibus, erat ipsum vehicula ipsum, faucibus finibus lectus ante nec orci. Fusce pharetra lobortis felis nec eleifend. Curabitur et nibh sem. Praesent consectetur tincidunt libero vel lacinia.

You have to learn the rules of the game. And then you have to play better than anyone else.

Quisque venenatis dignissim fermentum. Praesent convallis felis a tellus consectetur, ac mattis elit sodales. Fusce non diam lorem.

Photos That Will Make You Want to Go on Holiday Right Now 4 572

Proin eu purus eget purus venenatis placerat volutpat vitae nulla. Duis vel tempus orci. Proin commodo aliquet diam, at tempor justo. Suspendisse sit amet aliquam nisi. Vestibulum a elit ipsum. Morbi interdum metus eget diam suscipit, nec commodo sapien scelerisque. Integer urna leo, auctor ac enim at, ornare mattis nunc. Morbi finibus risus ut libero tincidunt faucibus.

Why You Need a Holiday Break

Nothing says ”vacation” like this delicious cocktail.

Nullam eget nibh nibh. Phasellus eleifend magna vitae neque maximus, consectetur luctus nibh vestibulum. Quisque ornare ipsum nec auctor congue. Nunc ac elementum nisl. Aliquam non lectus non leo facilisis faucibus nec non ligula. Vivamus suscipit turpis risus, a hendrerit nibh sodales id. Cras tincidunt, leo et vulputate ornare, nisi sapien blandit justo, in congue justo nulla non ex mauris ultrices gravida.

Perfect opportunity

Suspendisse magna urna, faucibus euismod bibendum et, efficitur at ante. Integer consequat, quam in pulvinar ullamcorper, leo quam consequat turpis, non laoreet augue lacus vel nisl. Donec scelerisque eget mauris sed malesuada. Ut et nibh mollis, pulvinar arcu vel, elementum nunc. Nam dapibus mollis metus, at vulputate quam pellentesque id. Phasellus viverra sem pharetra purus pretium sagittis.

To find a peace of mind listen to your heart.

Once in a lifetime

Etiam elementum elit nunc, nec interdum lectus maximus id. Proin pulvinar urna in luctus ornare. Pellentesque sagittis lacus quis bibendum pretium. Nunc sagittis eros at dolor finibus, a accumsan ante hendrerit.

Sed massa nulla, ultrices ac nisl eget, pretium tincidunt ante. Donec ultrices aliquam convallis. Cras luctus lectus nec diam interdum ultricies eu quis nunc. Pellentesque quis lacinia ex, id posuere quam.

Aenean eu facilisis tortor. Suspendisse potenti. Proin suscipit felis risus, nec tristique justo gravida quis. Aliquam erat volutpat. Fusce id sodales metus, a pulvinar nibh. Curabitur eu mi felis. In vestibulum, odio et vestibulum pharetra.

×
Hei!
Osallistu Whatsapp-raatiin ajosession kuluessa.

Parhaat viestit nostetaan EDGE LIVEn keskusteluihin.